Welkom

Welkom op de site van Dr. Guy Drubbel. Bel voor een afspraak: 09/372.87.47 Consultatie: Tulpenstraat 15, 9920 Lovendegem

Nieuws

EHEC-BacterieEscherichia coli O157:H7 is een gram-negatieve bacterie en de belangrijkste entero-hemorrhagische E. coli-stam (EHEC).

De EHEC-bacterie veroorzaakt ernstige darminfecties met bloederige diarree. De toxines die EHEC aanmaakt (verotoxine) zijn verwant aan die van Shigella dysenteriae. EHEC is een E. coli variant die in toenemende mate voor problemen zorgt, onder andere via niet goed doorbakken vlees. Jaarlijks zijn er volgens schattingen in de Verenigde Staten alleen al, gemiddeld zo’n 73.000 gevallen, waarvan 61 dodelijk. Van de besmette gevallen zal 1 op de 10 het hemolytisch uremisch syndroom (HUS) ontwikkelen – ook wel ‘hamburger disease’ genoemd.

De symptomen van besmetting met de EHEC-bacterie zijn onder andere buikkrampen, braken, koorts en diarree. Wanneer de ziekte in een gevorderd stadium zit kan de diarree bloed bevatten.

Noord-Europese uitbraak in mei 2011
De EHEC-bacterie werd in mei 2011 als oorzaak van een aantal sterfgevallen aangewezen waarbij de bron gezocht wordt in besmette komkommers.
Naar aanleiding van deze sterfgevallen heeft België de import van komkommers uit twee Spaanse bedrijven verboden.
Met de vondst in Noordrijn-Westfalen lijkt de bron van de bacterie definitief gevonden. Aanvankelijk werd gedacht dat komkommers de gevaarlijke bacterie hadden verspreid, maar deskundigen kwamen later tot de conclusie dat komkommers onterecht als bron waren aangewezen.

Intensieve zorg
 De infectie gaat gepaard met hevige diarree, braken en buikpijn en kan ernstige schade aan de nieren veroorzaken. Veel patiënten liggen op de afdeling intensieve zorg. Over de oorzaak van de besmetting hebben de autoriteiten nog geen uitsluitsel. Verscheidene deskundigen vermoeden dat de besmettingen te wijten zijn aan vervuilde groente.

Comments are closed.